3.12.2017
Yhteisöllisyyden uusi aika
Mikä saa ihmiset yhdistymään tavalla, joka tuottaa tuloksia myös organisaation arjessa? Siihen tarvitaan sopiva määrä yhteisöllisyyttä.
Sanalla yhteisöllisyys on ihastuttavan vanhanaikainen kaiku. Se tuntuu viittaavan johonkin sellaiseen ideaaliin, jota ei ehkä enää olisi. Siinä on aavistus pyyteettömyyttä, ripaus omaehtoisuutta ja tilkka hyvän tekemistä. Se tuntuisi vaativan myötätuntoista suhtautumista ja luottamusta ihmisiin. Piirteitä, jotka helposti unohtuvat kiireessä ja tehostamisen vaatimuksissa. Onko yhteisöllisyydelle aikaa ja olisiko se avuksi työn arjessa?
Yhteisöllisyydessä on kyse jaetusta ymmärryksestä siitä, mikä liittää meitä yhteen. Se perustuu vastavuoroisuuteen ja antaa mahdollisuuden kuulua johonkin. Se on ikään kuin sanaton sopimus tehdä yhdessä töitä yhteisten tavoitteiden eteen ja samalla nauttia siitä, mitä saavuttaa toisten kanssa. Se ei vaadi mitään monimutkaista ja työllistävää, sillä se syntyy yhdessä puhumalla, tekemällä vastavuoroisia tekoja ja tekemällä yhteistyötä. Yksinkertaista, arkista ja kaikille tuttua.
Jotta keskenään erilaiset tekijät ja persoonallisuudet voisivat kokea yhteenkuuluvuutta ja halua toimia yhdessä, tarvitaan vastavuoroisuutta. Vastavuoroisuudessa on yksinkertaisimmillaan kyse antamisesta ja saamisesta, siitä, että vastataan toisen tekoon. Usein samalla mitalla, hyvässä ja pahassa. Vastavuoroisuus on nimensä mukaisesti molemminpuolista. Ei riitä, että toinen antaa ja toinen ottaa, vaan hyöty kohdistuu kumpaankin. Muodostamme ainakin hetkellisesti eräänlaisen mini-yhteisön, josta hyödymme molemmat.
Yhteisöllisyys vaatii kuitenkin sitä, että ihmissuhteet ovat kunnossa. Sekä käytännön tasolla että omassa mielessä. Kuten tunnettu sosiaalipsykologi Kenneth J. Gergen (2009) asian niin kiehtovasti sanoo: mielen sisäinen todellisuus rakentuu suhteissa olemisen kautta. Jos suhteet toisiin ovat huonot tai ristiriitaiset, näkyy se omissa ajatuksissa. Ja kuten tiedämme, sekä ajattelutapamme että reaktiomme ohjaavat toimintaamme. Kun parannat ihmissuhteiden laatua, vaikutat samalla siihen miten näet ja koet et vain muut vaan myös itsesi.
Uusimmat kirjoitukset
Aiheet
Erilaisia tyylejä Johtamisen aakkoset Kulttuuri Luottamus Mielenmaisemia Työyhteisö Vaikutuksen alaisena Valta Vuorovaikutus Yhteisöllisyys