1.3.2018

Työyhteisödraaman luonne

Työyhteisödraamat lähtevät liikkeelle osin asioista, mutta ennen kaikkea tunnekokemuksista.  Päätökset ja muutokset saavat välillä kiihtymään ja ottamaan voimakkaasti kantaa, mutta niillä ei yleensä ole niin suurta merkitystä kuin sillä, miten tuli kohdelluksi. Saiko arvostusta, ketkä ovat suosion piirissä ja ketkä taas syrjäraiteilla. Omien kokemusten lisäksi ollaan kiinnostuneita siitä, mitä muille tapahtuu.

Työyhteisön käsikirjoitus voi kuvata huvittuneesti arjen tilanteita komedian keinoin tai tuoda mukaan romanttisia piirteitä, jolloin tarinoiden pääpaino on ihmissuhteissa ja niiden kehittymisessä. Kyseessä voi olla myös surua tai pahennusta herättävä tragedia. Organisaation elämä voi aika ajoin kääntyä farssiksi, josta ei puutu kommelluksia ja kompasteluita. Työyhteisön käsikirjoitus voi myös muistuttaa trilleriä, jossa yllättävät juonen käänteet seuraavat toisiaan ja jossa jännitys tai jopa kauhu valtaa katsojan.  Organisaatioille tyypillisiä trillereiden alalajeja ovat psykologinen trilleri (jolloin huomio keskittyy ihmissuhteisiin, liittoutumisiin ja syrjäyttämisiin) ja poliittinen trilleri (jonka pääpainona ovat valtapyrkimykset ja valtataistelu).

Joskus työyhteisön käsikirjoitus on saanut piirteitä oopperasta: tunteet ovat vahvoja, lavastus ja asut näyttäviä ja pääosien esittäjät puhkeavat aika ajoin laulamaan kuoron säestyksellä aarian, joka kertoo syvimmistä tunteista ja päämääristä. Joinain hetkinä organisaatioissa taas tuntuu siltä, että katsellaan dokumenttiteatteria – sellaisena sovituksena, jossa ihmisten sijasta pääosassa ovat ohjeet ja materiaalit sekä monimutkaiset, usein byrokraattisiltakin tuntuvat tilannekulut.

Monen organisaation elämä muistuttaa jatkuvajuonista televisiosarjaa. Kyse ei ole yhdestä esityksestä (vaikka niitäkin on päivittäin kokouksissa ja sosiaalisissa tilanteissa) vaan jostakin, joka jatkuu aina uuden tuotantokauden muodossa. Paljon yksittäisiä tapahtumia ja haarautuvia sivujuonteita, jotka työyhteisön teemat ja roolihahmot yhdistävät. Koettu painuu mieleen arjen tapahtumissa ja kuuluu puheissamme. Alamme näyttää samalta, kuin työyhteisön kulttuuria ilmentävät käsikirjoitukset.

Työyhteisödraamasta lisää kirjassani Organisaatiodramaturgialla toimiva työyhteisö