31.10.2018

Kasvojen säilyttämisen merkitys

Tiedät kyllä tilanteen. Kollega sekoili sanoissaan palaverissa, mutta sen ei annettu haitata keskustelua. Pomo muisti tiimien nimet väärin puheessaan, mutta kiitokset menivät kuitenkin oikeaan osoitteeseen. Asiakkaan kiihtyneenä hieman väärin valitut sanat jätettiin huomiotta, ettei yhteistyösuhde heikkene. Saman huomaavaisen mokailun ohittamisen koit itsekin hetki sitten, kun kokouksessa tajusit muistaneesi luvut väärin. Muut tiesivät, mitä tarkoitit, mainitsivat oikeat luvut lähes ohimennen ja keskustelu eteni sujuvasti. Tärkeämpää kuin korostaa toisen kompastelua oli saada ratkaisu aikaan.

Kiusallisissa tilanteissa syntyy inhimillinen tarve säilyttää kasvonsa, niin omansa kuin muiden. Se on tapa säilyttää hyvät suhteet ihmisten välillä ja keino pitää yllä hyvää tunnelmaa. Erving Goffmanin kuvaamaa kasvotyötä tehdään esimerkiksi olemalla huomaamatta mitä tapahtui tai pienillä valkoisilla valheilla, joilla estetään toisen mielen pahoittaminen. Kasvoja suojellaan myös välttelemällä tiettyjä puheenaiheita tai näkemyksen kertomista, jottei toinen (yleensä hierarkkisessa asemassa korkeampi) loukkaannu. Mitä enemmän ihmiset pitävät toisistaan tai mitä tärkeämpi joku toinen on itselle, sitä enemmän huolehditaan siitä, ettei kasvoja menetä.

Kasvojen säilyttäminen koskee kaikkia tilanteessa olevia. Yhteisön kannalta on yhtä tärkeää olla menettämättä omia kasvojaan kuin suojella toisen kasvoja. Siksi jätämme huomaamatta kiusallisia mutta vaarattomia lipsahduksia tai jätetään tekemättä vastahyökkäys, jos se pahentaisi tilannetta. Ohitamme tilanteen tai sovittelemme sitä, jotta työyhteisö voisi edelleen jatkaa yhdessä.

Miksi kasvojen säilyttäminen on niin tärkeää paitsi yksilölle myös työyhteisölle? Se luo luottamusta siihen, että jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi arvostavasti ja oikeudenmukaisesti. Samalla se lujittaa ryhmäjäsenyyttä ja myönteistä minäkuvaa. Ryhmä, joka kohtelee kaltoin jäseniään, menettää yhteisöllisyyden voiman.