12.12.2018
Johtamisen aakkoset: L niin kuin Liike ja Lykätä
Liike on edellytys aikaansaamiselle. Se on konkreettista tekemistä mutta myös päämäärän suuntaan liikkumista. Liike on symboli muutokselle. Se, että jotain on muuttunut, on merkki elävästä organisaatiosta. Sellainen työyhteisö, joka toistaa samaa kuukaudesta toiseen, tuntuu juuttuneen paikoilleen. Se tarvitsee hellää töytäisyä oikeaan suuntaan. Pientä merkkiä, joka kertoo, että on aika lähteä liikkeelle.
Lempeäksikin tarkoitettu sysäys liikkeelle voi joskus tuntua ihan muulta. Jos sen kokee ikävänä tyrkkimisenä, tarvitaan työyhteisössä lisää puhetta muutoksen tarpeesta ja toisenlaisia keinoja. Ja jos päivittäinen tunne organisaatiossa on kuin olisi vellovan väkijoukon keskellä, on hyvä pysähtyä hetkeksi, keskittyä ihmisisiin ja jättää muutos hetkeksi taka-alalle. Silti liikettä ei voi unohtaa, sillä ilman sitä tunkkaisuus ja elämänpelko valtaavat työyhteisön.
Lykkääminen on vastakohta liikkeelle. Lykkääminen on sitä, että kaikki aina siirtyy. Ei otetakaan uusia palveluita käyttöön vielä syksyllä, siirretään se kevääseen. Ei toteuteta muutosta vielä ensi kuussa vaan tehdään lisää selvityksiä ja suunnitelmia. Ei nyt, ei vielä, otetaan vielä aikalisä eikä hoppuilla. Eikä aikakaan ole sopiva.
Jollekin hankkeelle elintärkeästä lisäajasta lykkäämisen erottaa siitä, että jatkuvasta eteenpäin siirtämisestä on tullut työyhteisön kulttuuri. Se on alkanut pienestä, ehkä vain yhden yhteisölle tärkeän henkilön tyylistä siirtää päätöksiä ja toimenpiteitä. Hidastelusta ja asioiden pitkittämisestä on syntynyt yhteinen tapa toimia, johon suorastaan velvoitetaan. Lykkäämisen ongelma on siinä, että tuhoaa tekemisen ilon ja onnistumisen kokemuksen. Kun tunnistaa lykkäämisen tuhoavan voiman, löytää myös keinoja saada lisää liikettä organisaatioon.
Tutustu myös Kiinnostukseen ja Kerskailuun, Jutteluun ja Juoruun, Ihmettelyyn ja Iloon, Harjoitteluun ja Haihatteluun, Guruun, Fraasiin, Edistämiseen ja Epämääräisyyteen, Diversiteettiin, Caseen, Balanssiin & Arvostamiseen ja Ankeuttamiseen
Uusimmat kirjoitukset
Aiheet
Erilaisia tyylejä Johtamisen aakkoset Kulttuuri Luottamus Mielenmaisemia Työyhteisö Vaikutuksen alaisena Valta Vuorovaikutus Yhteisöllisyys