19.9.2018

Johtamisen aakkoset: H niin kuin Harjoittelu ja Haihattelu

Huippu-urheilija ei pärjää ilman harjoittelua, eikä kilpakuntoilijakaan. Näyttelijät harjoittelevat rooliaan yksin ja yhdessä, ja ohjaajalla on edistymisessä keskeinen rooli. Kirjailijat kirjoittavat kaikenlaista saadakseen kynän kulkemaan, laulajat ja muusikot hiovat pienintäkin yksityiskohtaa, kunnes se on valmis.

Miten työyhteisöt harjoittelevat? Asiakaspalveluun ja myyntiin liittyy harjoittelu olennaisesti, samoin terveydenhoidossa, mutta monessa muussa organisaatiossa harjoittelu elää hiljaiseloa. Ajatellaan ehkä, että työ opettaa tai koetaan treenaamisen olevan pois tehokkaasta työstä.

Kuitenkin juuri harjoittelu on tie taituruuteen lajista riippumatta. Saa kokonaiskuvan siitä, miten edetään. Ehtii paneutua yksityiskohtiin ja harjoitella sujuvaa siirtymistä vaiheesta toiseen. On aikaa kerrata tietoja, treenata taitoja ja soveltaa opittua muuttuvissa tilanteissa, myös niissä hankalissa. Saa säännöllisesti palautetta ja ohjausta oikeaan niin kollegoilta kuin esimieheltäkin. Pääsee kokeilemaan omassa rauhassa ja harjoittelemaan yhdessä. Voi leikitellä ja kokeilla ennen kuin on tosipaikan edessä.

Älä aliarvosta harjoittelun voimaa, vaan anna sille tilaa. Harjoittelulle annettu aika tulee moninkertaisesti takaisin hyvinä työsuorituksina ja rentoutuneessa ilmapiirissä. Samalla luot hyvän pohjan jatkuvalle oppimiselle. Ja oppimistaitoa jos mitä tarvitaan työelämän muutostilanteissa.

Harjoittelu on myös hyvää vastapainoa moneen yhteisöön helposti pesiytyvälle haihattelulle. Haihattelussa on usein kyse hyvien ideoiden ja suunnitelmien painottumisesta toteutuksen sijaan. Vakaat aikomukset valtaavat tilaa tekemiseltä. Kun unelmoi mitä haluaisi tehdä, tuntuu se jo lähes toteutetulta. Harmittavan usein se jää vain puheeksi ja hyviksi aikomuksiksi.

Jos johtamisessa on piirteitä haihattelusta, ei hyvää seuraa. Haihattelija-johtajan mielessä on kymmenen seuraavaa uudistusta, asiakkaita, joihin tulisi ottaa yhteyttä ja kaikki ne viestit, joihin tulisi vastata. Ne eivät jää mielen pohjalle vaan ryntäävät muistuttamaan itsestään. Ja mitä useammin niin tapahtuu, sen enemmän alkaa tuntua siltä, että nehän on jo melkein hoidettu. Asioiden lisääntyessä myös aloittamisen kynnys kasvaa. Haihattelun aikaansaama kierre on valmis.

Jos tunnistat itsessäsi haihattelun piirteitä, tartu niihin jämäkästi. Tärkeintä on saada jotain aikaan. Aloita nopeista, järjestä aikaa hitaammille tehtäville. Älä panttaa asioita itselläsi, sovi yhdessä kuka hoitaa. Priorisoi päivittäin ja mieti etukäteen, mitä kaikkea oikeasti ehtii tehdä. Kun huomaat vaipuvasi unelmoimaan mikä kaikki olisikin hyvä /viisasta / tärkeää / tarpeen / kivaa tehdä, palaa realiteetteihin. Ideat kantavat, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka. Vain sillä on merkitystä, mitä oikeasti saadaan aikaan.

Tutustu myös Guruun, Fraasiin, Edistämiseen ja Epämääräisyyteen, Diversiteettiin, Caseen, Balanssiin & Arvostamiseen ja Ankeuttamiseen