8.1.2020
Suhteiden merkitys
Suhteet ovat organisaatioelämän keskiössä. Ne auttavat tekemään yhteistyötä mutta toisinaan myös hankaloittavat sosiaalisia tilanteita. Silloin energia voi kulua innostuksen sijasta turhautumiseen, välttelyyn tai ihmisten välisten suhteiden ja tapahtuneen selvittelyyn. Jotkut jättäytyvätkin tietoisesti syrjään työyhteisön suhdeverkosta ja pitävät tärkeämpänä keskittyä työn tekemiseen. Toiset taas rakentavat suhteita aktiivisesti. Ilman hyviä suhteita työpaikalla ei kuitenkaan pärjää, sillä silloin jää vaille tietoa siitä, mitä organisaatiossa tapahtuu.
Työyhteisön suhteet määrittelevät myös suosiota ja syrjässä olemista, mahdollisuutta vaikuttaa ja pääsyä tärkeisiin projekteihin. Suhdeverkostotulee näkyväksi paitsi puheessa myös sanattomassa viestinnässä, puheen sävyissä ja pienissä eleissä. Sanaton viestintä kertoo läheisistä ja liittoutumisista, vastustajista ja klikeistä, toiveista ja tavoitteista. Samalla suhtautuminen saa aikaan tunteen keskinäisestä kunnioituksesta tai sen puutteesta ja odotuksia tulevasta. Kalsea kohtelu saa innostuksen laantumaan, aloitteellisuuden hiipumaan ja heijastuu koko ryhmään. Arvostuksen kokemus taas saa sitoutumaan ja ponnistelemaan yhteisen tavoitteen toteutumiseksi. Siksi tapa, jolla kohdellaan, ovat niin merkittävä.
Suhteiden laatu ei kerro vain tunteista ja läheisyydestä, vaan niillä on myös voima lujittaa tai rapauttaa työyhteisön onnistumisia. Hyvien suhteiden syntyminen vaatii aikaa, tutustumista ja kokemusta siitä, miten kukin toimii käytännössä. Suhteiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen kannattaa panostaa, se maksaa itsensä takaisin tuloksissa ja yhteistyössä.
Uusimmat kirjoitukset
Aiheet
Erilaisia tyylejä Johtamisen aakkoset Kulttuuri Luottamus Mielenmaisemia Työyhteisö Vaikutuksen alaisena Valta Vuorovaikutus Yhteisöllisyys